LCA Perspektifi ile Çevresel Performansı Ölçülmüş Düğmeler, Tekstil Sürdürülebilirliğe Yeni Bir Açı Getiriyor
Son yıllarda bilhassa sürdürülebilirlik konularında ciddi ataklar yapan tekstil sektöründe, kumaş ve ipliklerin Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) ile çevresel etkilerinin incelenmesinin ardından düğme gibi yardımcı malzemeler de bu kervana katıldı.
Tekstil sektörü yoğun su tüketimi, fazla miktarda kimyasal madde içeren prosesleri ve yüksek kirlilik içeren atık suları ile çevresel anlamda oldukça göz önünde bulunan bir sektör. Tüm dünyada çevresel farkındalığın artması ve hızla tırmanışa geçen çevre sorunları, tekstil gibi bazı sektörlerin var olan düzenlerini değiştirmeye zorladı. Pamuk üretimi safhasındaki yenilikler, organik kimyasallar, susuz boyamalar ve gelişmiş arıtma sistemleri derken bir şeyler değişmeye başladı. Ancak en önemlisi firmalar şeffaf olmak ve etkilerini göstermek durumunda kaldı. Bununla birlikte birçok üretici iplikler ve kumaşlar için EPD (Çevresel Ürün Beyanları), eko etiket veya LCA raporları ile çevresel etkilerini beyan ettiler. Şimdi ise bu ürünlere bir yenisi eklendi: Düğme ve aksesuarlar!
Düğme deyip geçmeyiniz. Giysilerde kullanılan çelik, pirinç veya bakır düğmelerin üretimi yoğun bir bilgi birikimi ve inovasyon gerektiriyor. Özellikle metal düğmelerde istenilen rengi ve görünümü elde etmek için kimyasal içeren birçok proseslerden geçiyorlar. Yüksek miktarda kimyasal kullanımının yanı sıra yine bol miktarda su ve enerji kullanılıyor. Bu süreçlerin getireceği çevresel yük ve etkiler artık gündemde ve sektöründe lider firmaların buna çözüm arayışlarında bulunduğunu görüyoruz.
Türkiye’de üretim yapan ve ürünleri ile dünya pazarına hitap eden Dikmen Metal, gelen talepler ve sürdürülebilirlik anlayışları doğrultusunda geleneksel düğme üretim prosesleri ile aynı görüntü ve fonksiyonelliği sağlayan eko tasarım konseptini geliştirdiler. Kaynak tüketimi ve kirliliği azaltarak daha çevreci bir üretimi sağlamak amacıyla geliştirilen eko tasarım konseptli prosesler ile, aynı renk ve görüntüye sahip düğmeler, %50’yi aşkın enerji, kimyasal ve su tasarrufu ile üretilebiliyor.
Yaptıkları ve sürdürülebilirliğe pozitif katkısı yapan inovasyonu bağımsız bilimsel bir yöntem ile desteklemek ve tüm dünyaya duyurmak için Dikmen Metal, konunun Türkiye’deki markası Metsims Sustainability Consulting’e başvurdu ve danışmanlığımızda ISO 14040/44 Standardı LCA yöntemini seçti. Metsims Sustainability Consulting tarafından yapılan 3 aylık detaylı bir değerlendirme ve çalışmadan sonra teknik bir rapor hazırlandı. Raporun iletişimi, envanter bilgisi, karbon ayak izi ve su ayak izi değerlerini içeren bir özet bir rapor şeklinde hazırlanarak çevresel performans beyanı yapılması sağlandı. Böylelikle üretici ve pazarlama firmaları, kataloglarına koydukları QR kodlar ile müşterilerine ürünün çevresel performans bilgisine istedikleri zaman erişim sağlamalarına olanak sağlanıyor. Böylelikle müşterilerine karar verme aşamasında çevresel parametreleri de değerlendirme imkanı sunuluyor. Şimdi kendiniz deneyiniz! Qr Kod İle Sürdürülebilirlik İletişiminin Nasıl Yapıldığını Deneyimlemek İsterseniz, Qr Kodunu Telefon Kameranızdan Taratabilirsiniz.
