Dr. Hüdai Kara Eko Yapı Dergisinin Sorularını Cevapladı

Metsims, Sürdürülebilir Üretim ve Kalkınma, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, Çevresel Ürün Beyanları, Kurumsal Karbon Ayakizi, Karbon Etiketleme, AB EKo-Etiketi (EU Ecolabel) ve Sürdürülebilirlik Raporlaması (GRI) konularında danışmanlık yapan, bu konularda eğitimler veren bir danışmanlık firmasıdır. Metsims, Sanayi kurumları yanında kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği halinde çalışmakta ve toplumun her kesiminde yukarıda sayılan alanlarda deneyim aktarımı sağlayarak kapasite artırımını amaçlamaktadır.

Türkiye ve İngiltere’de ofisleri bulunan Metsims, çalışmalarını alanlarında yetkin uzman teknik danışmanları aracılığı ile yürütmektedir.  AB Komisyonu Gelişme Fonları hakemliği de yapan firma, yurt içi ve yurtdışında birçok firmaya danışmanlık hizmetleri vermektedir.  Bu firmalar arasında, Erdemir, Yıldız Teknik Üniversitesi, NPL (National Physical Laboratory), BUTEKOM, Anadolu Universitesi, Seramik Araştırma Merkezi, Verteego, Eurostars, REC (Bölgesel Çevre Merkezi), BEBKA (Bursa-Eskişehir-Bilecik  Kalkınma Ajansı) ve Paul Wurth gibi birçok yerli ve yabancı kamu kurumları, NGO ve özel sektör firmaları bulunmaktadır.

Yurtdışında, kendi alanında birçok  deneyime sahip Metsims kurucusu ve yöneticisi Dr. Hüdai Kara, yerli piyasanın, özellikle inşaat, seramik ve tekstil sektörlerinin, alt sektör alanlarıyla yurtdışında rekabetçiliğin artırılması amacıyla Türkiye’deki çalışmalara büyük önem vermektedir.  Bu amaçla özellikle inşaat sektörün de gündemde olan Sürdürülebilirlik konusunda birçok eğitim programı düzenleyerek, bu alanlarda sertifika sahibi birçok uzman yetiştirilmesine önem vermektedir. Avrupa ülkelerinde tartışılan yeşil bina, çevre dostu üretim ve tüketim gibi alanlarda yerli firmaların gerekli altyapıyı oluşturmalarının, yurtdışında rekabet güçlerini artıracağına vurgu yapmaktadır.

Bu amaçlarla birçok eğitim programı düzenlemektedir.  Türkiye’nin farklı illerinde birçok kez düzenlenen bu eğitim programlarından sonuncusu 29 Mayıs’ta Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Seramik Araştırmaları Merkezi (SAM) ile ortaklaşa düzenlenmiştir. Program kapsamında sürdürülebilir üretim ve kalkınma, yaşam döngüsü değerlendirmesi (LCA), kurumsal karbon ayakizi, ürün karbon ayakizi, çevresel ürün beyanları (EPD), AB eko-etiketi (EU Ecolabel), sürdürülebilirlik raporlaması (GRI) ve yeşil pazarlama konularında seramik sektörüne eğitim verilmiştir.  Programa, Kütahya Porselen, Eczacıbaşı Vitra Karo Sanayii ve Tic.A.Ş., Ercan Seramik, Kale Seramik Çanakkale Kalebodur Seramik San A.Ş., Termal Seramik, Kütahya Manzeyit (KÜMAŞ), UMPAŞ Seramik, Çanakçılar Seramik, Kale Maden A.Ş., Eczacıbaşı Yapı Gereçleri A.Ş., Yurtbay Seramik firmalarından orta ve üst düzey yöneticileri katıldı.  Katılım ve ilginin yoğun olduğu programda, firma yetkilileri, Avrupa’da tartışılan güncel konulardan haberdar olmalarının kendileri için büyük rekabet avantajı sağlayacağını belirttiler.

 

Muhabirin sorduğu sorular:

 

– Egitim kaçinci kez ve nerede düzenlendi?

Beşinci eğitimimiz. 3 adet Istanbul’da, 1 adet Bursa ve 1 adet Eskişehir. Çerkezköy OSB, Manisa OSB ve İzmir Atatürk OSB ile olan görüşmelerimiz devam ediyor. Bir sonraki eğitimimiz Uludağ Tekstil İhracatçıları Birlikleri işbirliği ile 12-13 Mayıs 2011 tarihlerinde yine Bursa’da verilecektir.

– Katilimci sayisi?

Toplam katılımcı sayısı: 27. Sadece Seramik Endüstrisinden katılımcılara izin verildi.

– Verdiginiz sertifikanin tam adi nedir ve ne ise yarayacak?

Sürdürülebilir üretim ve kalkındam konularında altyapı oluşturmayı amaçlayan eğitimlerimiz sayesinde alınan sertifikalar katılımcıların bu alnalrda yapacakları kariyer geliştirmelrinde yardımcı olup fırsatlar yaratmaktadır.

– Katilan herkes sertifika aldi mi ya da sertifika verme kriterleriniz neler?

Katılan herkese sertifika verilmiştir.

– Gösterilen ilgi beklentilerinizi karsiladi mi?

Konu başlıklarının çok yeni olmasına rağmen ve şu aşamada kurumsal yapısını oluşturmuş firmaların henüz girmeye başladığını düşünürsek katılımın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Hedef kitle 20 katılımcı idi.
Bu gibi sorular ve eklemek istediklerinizi, görselle birlikte gönderirseniz çok seviniriz. Iyi çalismalar.

*Bu haber Metsims Sustainability Consulting  Kurucu Ortak ve Yöneticisi  Dr. Hüdai Kara’nın Eko Yapı dergisi ile röportajından alıntıdır.