Şirketlerin Gelecek Nesillere Verdiği Söz: Science Based Targets
İklim değişikliğinin gerçekliği her geçen gün günlük yaşantımızda bile kendisini gösterirken bu değişimin önemli aktörlerinden biri olan şirketler neden çözümün bir parçası olmasın, neden gelecek nesillere bir söz vermesin?
2015 yılında Paris İklim Zirvesinden sonra ülkeler iklim değişikliği konusunda Amerika hariç kenetlendiler ve sorunun önüne geçmek için bazı önlemler almaya başladılar. Uluslararası bir problem olan iklim değişikliği, şirketlerin bu konuda oluşturacağı farkındalık ile azalacaktır. Küresel sıcaklık artışının önüne geçmek için şirketlerin bir başlangıç yapması gerekiyor.
Şirketler karbon piyasasında daha düşük karbon ayak izi bırakmak için artık karbon ayak izi hesabını kendilerine zorunlu tutuyor. Birçok şirket karbon ayak izini azaltırken, ekonomik olarak büyüyebildiğini de gösterdi.
Bilim Tabanlı Hedefler (Science Based Target) ise şirketlerin belirli zaman diliminde, oluşturduğu sera gazı emisyonunun ne kadar azaltacağı sözünün altına imza atması anlamına geliyor. Bunu yaparken aslında problemin bir parçası oluyor, koyduğunuz hedeflerin iklim değişikliğinde 2C azaltım hedefine direkt katkı yapmış oluyorsunuz. Kısacası belirlemiş olduğunuz hedefin ve vermiş olduğunuz bir sözün anlamı oluyor.
Konu şirketlerin gündeminde hızla ilerliyor. Kısa sürede dünya çapında 35 ülkeyi kapsayan, farklı sektörlerde 305 şirket sera gazı emisyonunu azaltmak için Bilim Tabanlı Hedefler belirlemeyi, daha temiz bir gelecek için imzaladı.
İmzacı şirketlerden sadece 5’i Türkiye’den.
Bilim tabanlı hedef koymak aslında düşünüldüğü kadar karmaşık değil. Sadece aşağıdaki başlıkları uygulamaya koyarak, daha düşük karbonlu ürün ile geleceğe dönük büyüme gösterebilirsiniz.
- Yeniliğe Açık Olun.
Düşük karbon piyasasına geçiş, yeni teknolojilerin ve operasyonel uygulamaların gelişimini kolaylaştıracaktır. Daha şimdiden iddialı hedefler belirleyen şirketler, gelecekte yenilik ve dönüşüme liderlik edecektir.
- Belirsizliği Siz Azaltın.
Sera gazı emisyonlarını sınırlamak için oluşturulacak yönetmeliklerde, lider şirketlerden biri olun ve mevzuatı siz şekillendirin.
- Yatırımcıların Güvenini Arttırın.
Dünya genelinde tüketicilerin birçoğu iklim değişikliğinin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyeceğini biliyor ve farkındalıkları giderek artıyor. İklim değişikliğinin önüne geçme konusunda lider konumda olan şirketler, yatırımcılar, müşteriler, çalışanlar, politika yapıcılar ve çevre grupları da dahil olmak üzere menfaat sahiplerinin hepsi geleceği şekillendirecektir. Sizin şirketiniz de onların yanında yer alsın.
- Kârlılığı ve Rekabet Gücünü Artırın.
Kaynakların giderek azaldığı ve bu sebeple hammaddenin daha pahalı hale geldiği bu günlerde güçlü bir şirket olmanız gerekecektir. Hammadde fiyatlarının yükselmesini kâra çevirebilmelisiniz.